NÄMÄ OVAT TALOUS- JA HYVINVOINTIVAALIT

Seuraava hallituskausi on oltava painokkaasti vastuullista työtä hyvinvoinnin, talouden ja turvallisuuden kysymyksissä. Talous ja hyvinvointi ovat keskinäisriippuvuudessaan kolikon kaksi puolta. Vastuullisuus taloudesta on vastuuta hyvinvoinnista. Molemmat luovat pohjaa turvallisuudelle. Kotitalouksien rahahuolet ja vanhuspalveluiden riittävyys ovat hyviä esimerkkejä kovista teemoista kevään keskusteluissa. Unohtamatta kuitenkaan ylätasoisempia kysymyksiä ilmastonmuutoksesta koittavaan NATO-jäsenyyteen. Kun sote-uudistus toteutui, sosiaali- ja terveydenhuollon arveltiin …

Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen on seuraavan hallituksen tärkein tehtävä

Meidän hyvinvointimme ja turvallisuutemme voidaan turvata vain vastuullisella taloudenhoidolla. Puolueen pitää pystyä kertomaan, millä keinoilla talous laitetaan kuntoon. Tai miten korjaamme hyvinvointiamme tukevat palvelut ja rakennamme kilpailukykymme turvaavaa osaamista. Katsomme tulevaisuuteen emmekä halua valita näivettymisen tietä ja loitontaa Suomen EU:sta. Kokoomus kertoo reilusti keinonsa talouden kuntoon saattamiseksi. Ei piilottele talouslinjaansa. Kokoomus kertoo myös tosiasian, että …

Savo-Karjalalla perustelu vaatia erityishuomiota

Suhtautuminen Euroopan unionin kehittämiseen jakaa erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten näkemyksiä. Eduskunta käsittelee Suomen EU-linjaukset ja Suuren valiokunnan rooli on EU-jäsenyytemme alusta asti haluttu pitää keskeisenä. Ei ole yhdentekevää, millaisesta näkökulmasta seuraava hallitus osallistuu EU:n kehittämiseen: olemalla aktiivinen yhteistyön rakentaja niillä toimialaoilla, joilla se on järkevää ja korostamalla jäsenvaltioiden omaa päätäntävaltaa muilla vai haraamalla yksioikoisesti vastaan. …

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuottavuutta on nostettava kuuntelemalla asiakkaita ja henkilöstöä

Kun huoltosuhde heikkenee, ikävakioidut sote-menot kasvavat joka tapauksessa ilman yhtään uutta menolisäystä. Ainut järkevä tapa vastata kasvaviin palvelutarpeisiin on keskittyä sosiaali- ja terveydenhuollon tuottavuuden parantamiseen. Työhön on kaksi ajuria: palvelujen vaikuttavuutta on lisättävä ja rahat on saatava riittämään. Käytännössä potilaan tai asiakkaan on saatava parempaa hyvinvointi- tai terveyshyötyä ja sotessakin on kyettävä elämään suu säkkiä …

Vaalikentillä puhuttavat arki, palvelut ja turvallisuus

Pohjois-Karjalan kuntiin jalkautunut Savo-Karjalan kokoomuksen vaalikiertue kesti tiistaista perjantaihin. Kiersimme Pohjois-Karjalaa aurinkoisessa pakkassäässä. Piiritoimiston Laura ja Simo rakensivat tapahtumanäyttämön kaikilla pysäkeillä rautaisella tehokkuudella alusta asti. Pöytä pystyyn, makkaragrilli tulille, ehdokkaiden esitteet nätisti esille ja avot: ehdokkaiden ja äänestäjien tapaamisten mutkaton fasilitointi oli tehty. Yksi keskusteluaihe oli ylitse muiden: yhteydenotto terveydenhuoltoon koettiin hankalaksi. Erityisesti puheissa oli …

Huoltovarmuusselonteossa olisi pitänyt käsitellä kansalaisvarautumista vahvemmin

Kansalaisen näkökulmasta huoltovarmuus tarkoittaa mahdollisuutta elää arkea mahdollisimman häiriöttömästi poikkeusoloissa ja kriiseissä sekä muissa vakavissa häiriötilanteissa. Kansalaisvarautuminen vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä ja tukee huoltovarmuustoimijoiden työtä palveluiden palauttamiseksi normaaleiksi häiriötilanteissa. Esimerkiksi sopii hyvin huoltovarmuuskeskuksen, viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus. Se mukaan kotitalouksien tulisi varautua siten, että kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi muun muassa ruokaa, vettä, lääkkeitä ja …